Reuzenberenklauw

De Reuzenberenklauw staat op het punt om zich weer te laten zien in gebieden waar de mountainbikeroute van Zeewolde doorheen loopt. 

Met een, afhankelijk van groeiplaats, maximale hoogte van maar liefst 4 meter, en een bladgrootte van 1,5 meter kan deze reus met recht een monsterplant worden genoemd. 

Het sap uit deze plant kan ernstige wonden veroorzaken als deze op de huid komt en wordt blootgesteld aan zonlicht (fototoxisch). Na 24 uur ontstaan bij sommige mensen rode jeukende vlekken gevolgd door zwelling en blaarvorming. Het letsel kan eruit zien als een verbranding van de huid en houdt ongeveer 2 weken aan. Sap in de ogen zou voor blindheid kunnen zorgen. 

Ons advies is om goed op te letten of u deze plant tegenkomt op de route en de plant niet aan te raken. Is er toch contact geweest met het sap? Spoel dan overvloedig met water en voorkom verdere blootstelling aan het zonlicht!

Bestrijding Reuzenberenklauw in Zeewolde

In Zeewolde wordt ook dit jaar verder gewerkt aan de bestrijding van de Reuzenberenklauw. Het doel is voorkomen dat deze ‘invasieve exoot’ vanuit de bossen het dorp in trekt.
Een zone van 100 meter langs de Spiekweg wordt vrij gehouden van deze berenklauw. De zone vormt als het ware een buffer waardoor de zaden van de plant buiten het bereik van het dorp blijven.

Reuzenberenklauw op de MTB route

De route is volledig vrijgemaakt van onkruid en andere planten (waaronder de reuzenberenklauw) die grenzen aan het pad. Hierbij wordt in het bijzonder gekeken naar de reuzenberenklauw, deze wordt waar mogelijk gerooid en niet gemaaid. 

Kom je de reuzenberenklauw toch tegen op de route? Wil je dit dan zo snel mogelijk aan ons laten weten zodat we hier iets aan kunnen doen?

Je kan ons een bericht sturen via het contactformulier of een chat bericht via onze Facebook pagina (voorkeur).

Contact formulier